Tuesday 27 July 2010

mari kita buat kek pisang

kek Pisang menjadi satu komoditi yang mahal di sini. tak ada dijual di Tesco, Asda, atau mana2 la. Kegemaran ku apabila memakan kek adalah dgn mencicahnya dgn air teh. Rahma, my egyptian friend here already knows my way of eating cakes or biscuits. Kalau kat malaysia, main tengok aje la, ye la senang nak dapat. kat sini, kena la buat sendiri...huhu, anak omak pandai yooo buat kek...hehehe. nanti la. tgh ada dateline. plus, bahan2 pun ada kat dapur...siapkan kerja sekolah dulu la. lagi 2/3 hari nanti, baru buat.

Bahan-bahan ( saiz biasa )

  • 7 biji pisang berangan
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 cawan gandum

Cara-cara

  1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat
  2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla (boleh juga di blend)
  3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
  4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
  5. Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C

crucial time

Time is crucial. Time is gold. Time is priceless.

Time and tide waits for no man.......sounds scary eh. why these phrases seems didnt have a big impact? am i being too bold enough of not taking any good action towards achieving my goals. or am i really in comfort zone? or where does the spirits gone to. may Allah have mercy on me to get me through. I am drowning with laziness. I am drowning with my own world. Please pull me up, get back the spirit and do what is suppose to be done.

Go go.....Chapter 3 - Get it done and over with.......I will

Monday 26 July 2010

kuih kasui

Baru kelmarin dapat makan kuih talam ubi yg disediakan oleh An. tq An. borak2 dgn zila, bercakap pasal kuih kasui. nampak senang, bahan pun mudah, tapi susah nak dapat. nak buat tak pandai, tambah pengukus pun tak ada. dari dulu rasanya teringin nak makan kuih kasui. dari parit raja, ke kl, sampai la ke UK ni. masa balik tahun lepas, bukannya tak makan, tapi yg dibeli 3 singgit tu, tak de rasa umphhh. tak ada rasa lemak santan nya, rasa tepung lagi banyak, keras pulak tu. tambah pulak kelapa tu macam dah kering aje. bukannnya gunakan parutan kelapa yg elok. Banyak cakap aje ye....tapi bayangkan aje la, kita kan dah keluarkan duit. kalau tak dibuat dgn betul2, kan saja je jadi fitnah dan umpatan orang...itu la kes kuih kasui. Bottom line, I want kuih kasui....huhuhu
Out of the blue, i am starting my deardiary blog.......whats in it...dont know...we'll see