dah tgk, copy and paste, kena buat ni:
♥Satay Goreng™
Satay yg tk perlu dicucuk dan dibakar,hanya menggoreng aje tetapi rasa tetap same.Sesuai utk juadah hari lebaran dan juga rumah terbuka.
Created on : 05-09-2008
3Share
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
- 150 g gula pasir
- 100 g gula merah
- 100 g madu, 2 sk garam
- Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
- 3 sb ketumbar biji - sangar
- 2 sk jintan halus - sangar
- 1 sb lada sulah biji
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai - hiris
- 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
- Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
- Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
- Untuk kuah satay - http:/www.myresipi.com/top/detail/5464
No comments:
Post a Comment